btn toggle

Gallery

Gallery » Danzig - Nyt Nr. 18 » Medlemsblad for Danzig Gruppen

Medlemsblad for Danzig Gruppen

 

25 Pfennige mærket viser den polske kong Stefan Batory's nederlag i slaget ved Weichselsmiinde i 1577.
Efter de Vestpreusiske ordens-klasser var blevet skilt fra Den Teutoniske Ridder Orden, blev området afhængig af Polen. Danzig by havde imidlertid vigtige privi­legier og en næsten fuldstændig uafhæn­gighed, hvorfor den nægtede at sværge en troskabs-ed til den polske konge. Efter Reformationen havde Danzig endvidere også opnået religionsfrihed.
Den polske konge; Stefan Batory, ønske­de at sætte en stopper for Danzig's uaf­hængighed, hvilket førte til slaget ved Weiselmilnde i 1577.
(Illustration nr. 13).
Nazistpartiets avis; Danziger Vorposten, skrev den 7. august 1939, at disse nye frimærker var et svar på den polske frimærkepolitik. (Illustration nr. 5). Denne udtalelse skete imod Fristadens Udenrigsministerielle Senatskontors vilje.
(Illustration nr. 14)
Det er ikke helt klart, hvorfor Senatet var imod denne udtalelse, især når arkiverne viser, at frimærkerne var et svar på den polske frimærkepolitik.
Den polske presse reagerede voldsomt imod artiklen i "Danzig Vorpost" og de nye frimærker.
I litteraturen og fra arkivmaterialerne fremgår det, at frimærkerne for den polske post i Danzig, er udført efter et maleri af Van den Blocke. Ligheden taget i betragtning er det imidlertid mere sand­synligt, at motivet er taget fra et maleri af Johan Babtysty Homan fra den første halvdel af det 18. århundrede
(Illustra­tion nr. 15)
Måske blev historien omkring Van den Blocke fremstillet, da de polske diploma­ter ikke vidste hvad de skulle svare på Fristadens indsigelser. Ligheden imellem frimærkerne og Van den Blocke's maleri er ikke særlig overbevisende.

 

Epilog:

Sidst skal det bemærkes, at der i det første stade af de polske frimærker var flere forskellige skitser over det samme emne til Boratynski's 15 Groszy mærke. Skitsen "Krigen ved Greinwald" visende en polsk lansen& overvinde en Teutonisk Ridder var således lavet efter dcn be­rømte polske maler; Jan Matejko. (Illustration nr. 16)

Dette udkast, der blev tildelt en præmie i konkurrencen, var allerede godkendt og en gravering i den endelige udførelse var allerede udført. Det er ikke klarlagt, hvorfor denne udførelse ikke blev be­nyttet eller hvorfor udseendet blev æn­dret.

Hvis frimærket i denne udførelse var blevet frigivet, ville de tyske reaktioner sikker have været stærkere. Spckulatio­nerne over styrken af disse reaktioner vil forfatteren af denne artikel ikke komme nærmere ind på - det er en helt anden historie!

 

 

 

 

årgang.Nr.18 April 1994, Seite 25.


Hits: 796

Added: 09/04/2019
Copyright: 2024 Danzig.org

Danzig