btn toggle

Galerie

Gallery » Danzig - Nyt Nr. 19 » Danzig Nyt

Danzig Nyt

 

efter forbryderen. Aviserne, Danziger Allgemeinte Zeitung og Weichsel Zeitung beretter om tildragelsen den 5. september. De beklagede, at Senatet alle­rede havde sendt en undskyldning til den polske Genaralkommissær, fordi det ikke var bevist, at skaden var begået af en Danziger. Måske var skaden med over­læg udført af en polsk indbygger for at provokere og herved skabe grundlag for det polske krav om forhandlinger omkring den Grønne Linie.
Den 8. september blev et andet tilfælde rapporteret. Postkasserne på Hevelius Platz (Nummer 9 og 10) var blevet be­skadigede om natten. Den polske Genaralkommissær erklærede, at der øjensynlig var en systematisk aktion i gang med beskadigelser af de polske post­kasser. Han ønskede, at Senatet skulle tage skridt for at forhindre yderligere tildra­gelser. Senatet sendte et overraskende svar til Den polske Genaralkommissær den 9. september. Som et resultat af beskadigel­sen af postkassen på Breitgasse havde Senatet beordret, at de polske postkasser blev bevogtede af civilklædte politifolk -både dag og nat. Postkasserne på Hevelius Platz var også blevet bevogtet af Danzig politi. Disse politbetjente havde rappor teret, at de havde set, at polske postfolk også bevogtede postkasserne, hvilket var tilladt af polakkerne. Det var derfor umu ligt, at postkasserne var blevet beskadi­get om natten, uden det var opdaget. Ska­derne måtte således være sket tidligere. En undersøgelse af skrabemærkerne havde desuden bevist, at beskadigelsen var sket tidligere. Nogle polske postfolk be­kræftede, at skaderne var af ældre dato. (Ill. nr. 14 og 15) En af postfolkene sagde endda, at postkassen var blevet nedtaget på Reitbahn og opsat på Hevelius Platz for nogle dage siden. Andre påstod imid lertid, at skaderne var sket i løbet af nat­ten. Danzig's politi havde derfor konklu­deret, at Den polske Genaralkommissær havde taget fejl, og at skaderne var af æl­dre dato. Man ville opretholde vagten ved postkasserne. Samtidig ville man tage fo­tos af hver eneste postkasse for at undgå yderligere misforståelser. Måske var ska­den opstået under postkassens tømning, hvilket Den polske Generalkommissær selvfølgelig benægtede skulle være mu­ligt.
Alle aviser i Fristaden omtalte tildragel­sen som en provokation fra Polen. Frista­den brugte også tildragelsen for at gøre propaganda imod Det polske Postvæsen i udlandet. I Tyskland benyttede en række aviser den samme artikel, der sansynlig­vis var skrevet af Senatets Pressestelle. Artiklen taler om "polsk provokation" og "polsk beskyldning".
Den 17. september fortæller flere tysk-orienterede aviser om de beretninger af tildragelsen, som var publiseret af den pol­ske presse. 1 flere polske aviser var der vist fotos af de beskadigede postkasser, men postkasserne så forskellige ud hvad beskadigelserne angår. På nogle fotos var inskiptionen Skrzynka Pocztowa helt for­svundet. Konklusionen må være, at den polske presse havde retoucheret fotogra­fierne af propagandamæssige årsager. Den 2. oktober 1930 blev en danziger tje­ner, Paul Slaykowski, arresteret af Danzig's politi, fordi han havde sparket så hårdt til postkassen på Reitbahn (num-

 

 

 

 

arg.Nr.19 September 1994, Seite 26.


Hits: 656

Added: 05/03/2019
Copyright: 2024 Danzig.org

Danzig